Enzimele joacă un rol important în funcționarea normală a corpului uman. Prin legarea și
modificarea diverșilor compuși, ele sunt vitale pentru buna funcționare a sistemului
digestiv, a sistemului nervos, a mușchilor și nu numai.
Enzimele sunt proteine specializate al căror rol este acela de a accelera reacțiile chimice.
În timpul unei reacții chimice enzima nu se modifică, ea putând fi reutilizată. Aproape
toate procesele metabolice din organism necesită prezența unei enzime și, ceea ce este
foarte interesant, enzimele prezintă specificitate (adică o enzimă îndeplinește o singură
funcție sau acționează asupra unui singur tip de substrat).
Nu toate enzimele sunt utile atunci când sunt administrate pe cale orală:
enzimele digestive pot fi administrate pe cale orală, deoarece nu este nevoie ca acestea să
intre într-o anumită celulă pentru a-și îndeplini funcția.
enzimele metabolice nu pot fi administrate pe cale orala, deoarece sunt enzime care
acționează în interiorul celulei și în urma administrării pe cale orală nu pot fi
direcționate din tractul digestiv către celula în care ele își desfășoară activitatea în mod
normal.
Robinson PK. Enzymes: principles and biotechnological applications [published correction
appears in Essays Biochem. 2015;59:75]. Essays Biochem. 2015;59:1–41.
doi:10.1042/bse0590001
Enzimele digestive sunt substanțe produse în mod natural în cavitatea bucală, stomac,
intestin și pancreas. Acestea contribuie la transformarea hranei în nutrienți utilizabili.
În organismul uman există numeroase enzime digestive, acestea putând fi încadrate în 3
clase: proteaze, lipaze și amilaze.
- • Proteaza descompune proteinele în aminoacizi și este produsă în stomac, pancreas și
intestinul subțire.
- • Lipaza convertește grăsimile alimentare în glicerol și acizi grași și este produsă în
pancreas și intestinul subțire.
- • Amilaza descompune amidonul și carbohidrații în zaharuri, ea este produsă în glandele
salivare, pancreas și intestinul subțire.
Aminoacizii, acizii grași și zaharurile reprezintă molecule care pot fi absorbite cu ușurință
la nivel intestinal.
Deși digestia alimentelor începe la nivelul cavității bucale, etapa cea mai importantă a
acestui proces este reprezentată de acțiunea enzimelor digestive secretate de pancreas
(protează, lipază și amilază) în intestinul subțire.
Etapa finală a acestui proces este reprezentată de absorbția la nivel intestinal a
nutrienților rezultați în urma acțiunii enzimelor asupra alimentelor.
Guyton Hall; Textbook of medical physiology; 11th edition
Informații pe scurt...
Este sigură administrarea enzimelor digestive? Da, suplimentele cu enzime digestive sunt
sigure, deoarece enzimele pe care le conțin se găsesc în mod normal în organismul uman.
Cât de des trebuie să luăm preparatul cu enzime digestive? La fiecare masă principală sau
conform indicațiilor medicului/prospectului.
Pot lua enzimele digestive înainte de masă? Pentru un efect maxim acestea trebuie luate în
timpul mesei sau imediat după aceasta astfel incat sa ajunga imbreuna cu bolul alimentar in
intestin.
Enzimele digestive pot cauza balonare și flatulență? Nu, din contră, ele contribuie la
dispariția acestor fenomene neplăcute.
Deoarece rolul lor este acela de a asigura digestia corectă a alimentelor, acestea practic
elimină una dintre cauzele apariției balonării și flatulenței: digestia deficitară a
alimentelor.
Există vreo diferență între enzimele digestive și probiotice? Enzimele sunt proteine cu
activitate biologică, produse de organism și regăsite peste tot în acesta. Probioticele sunt
organisme vii care se găsesc exclusiv la nivelul intestinului și care nu pot fi produse de
organismul uman.
Pot lua enzime digestive și probiotice în același timp? Nu, ele trebuie luate separat, în
momente diferite ale zilei.